Totarial Membina Blog

Membina Blog


Untuk mencipta blog  mestilah mempunyai akaun dengan Gmail. Daftar dulu akaun di “www.gmail.com“.

Langkah 1: Mulakan pelayar web kegemaran anda (Google.com)

Langkah 2: Taip http://www.blogger.com/ dalam bar alamat pelayar.
Langkah 3: Anda akan dibawa ke laman utama Blogger.
Langkah 4: Scroll ke bawah sedikit maka halaman akan ditunjukkan seperti gambar berikut:

Anda boleh membuat blog dengan mudah dan cepat di Blogger. Terdapat tiga langkah-langkah yang anda perlu lakukan untuk membuat blog.

Buat Akaun (Akaun Google)
Nama Blog (pilih nama yang sesuai untuk blog anda)
Pilih template (template yang sesuai)


Buat akaun:


Langkah 5
: Sekarang Klik pada buat akaun Google
Langkah 6: Anda akan dipersembahkan dengan satu langkah pertama untuk mewujudkan sebuah blog "Buat akaun Google".Langkah 7:

Jika anda sudah mempunyai Gmail atau Kumpulan Google maka pertama yang anda perlu log masuk dengan klik pada "Daftar masuk Pertama" link. Kemudian anda akan dibentangkan menandatangani akaun Google di halaman. Daftar masuk ke akaun Google dengan menaip di sana Id dan Kata Laluan anda.Sila Nota: Jika anda tidak mempunyai akaun Google maka skip langkah 7.

Langkah 8:
Jika anda tidak mempunyai akaun Google maka anda perlu mewujudkan satu. Untuk ini, anda perlu mengisi borang seperti yang ditunjukkan di atas taip alamat E-mel anda. Anda mesti mempunyai alamat e-mel maka Masukkan kata laluan dan Taip semula kata laluan anda. Kata laluan anda mestilah sekurang-kurangnya 6 aksara. Kata Laluan dan Taip semula kata laluan mestilah sama. Sekarang menaip nama Display anda. Nama ini akan digunakan sebagai tandatangan pos. Taip dalam perkataan Pengesahan dalam kotak teks yang diberikan. Kemudian membaca syarat-syarat perkhidmatan dengan mengklik "Syarat-syarat Perkhidmatan" link. Jika anda bersetuju dengan syarat-syarat perkhidmatan kemudian menyemak "Saya menerima terma-terma perkhidmatan" kotak semak. Kemudian klik butang "Teruskan" untuk meneruskan proses penciptaan blog.

Nama blog anda:


Langkah 9:
Sekarang anda akan ditunjukkan langkah kedua untuk membuat blog yang Menamakan blog. Jadi, anda perlu berfikir tajuk blog dan blog URL yang sesuai terlebih dahulu.
Hanya rasa nama blog adalah "Teknologi Blog Unik" dan alamat blog (URL) "unicomtech". Jenis di sana Nama blog anda dan URL Blog dan klik "memeriksa ketersediaan" link. Ia adalah untuk hanya menyemak bahawa seseorang telah mengambil URL ini atau tidak.
Jika ia boleh didapati maka anda boleh meneruskan lagi, dan jika tidak maka menaip beberapa URL lain.Langkah 10:
Jika anda mahu untuk menjadi tuan rumah blog anda di tempat lain kemudian Klik "Blog Persediaan Advanced" pautan lain klik "Continue" untuk meneruskan lagi.

Pilih Template:
Langkah 11:
Sekarang selepas mengklik butang "Teruskan" anda akan dipersembahkan Langkah ketiga untuk mewujudkan satu blog yang "Pilih template" di sini anda boleh memilih template untuk blog anda dari pelbagai klik "template Preview" link template untuk melihat blog anda. Jika anda memilih template dari sini kemudian juga anda boleh mengubahnya kemudian.


Langkah 12:
Klik butang "Continue" dan anda telah selesai. Blog anda telah berjaya dicipta.


Langkah 13:  
Sekarang klik "Start Blogging" untuk menulis post pertama untuk blog anda. Tulis tajuk post dan badan pos. Anda juga boleh memformat pos anda dengan alat format diberikan seperti tebal,garis bawah, teks warna, saiz, fon dan penjajaran teks kemudian klik "Publish" untuk melihat paparan catatan pertama anda. Jika mesej yang berjaya kelihatan maka anda telah berjaya menghantar post blog anda. Sekarang klik "View blog" untuk melihat blog anda.

Bagaimana Mencantikkan Template Blog
Bagaimana cara nak menghias blog,dekorasi atau mencantikkan template blog. Hari ini saya akan berkongsi tips berkenaan dengan customize template designer oleh blogger di blog tuan-tuan daripada header,description,post background,sidebar,footer dll. Selain itu anda boleh mengubah warna/color mengikut citarasa anda. O.k macamana caranya mari kita belajar :

1. Login masuk akaun
 blogger anda,

2. Pilih option
 template,

3. Klik pada Customize
 template (Customize / Edit HTML)

Selamat mencuba....

No comments:

Post a Comment